Nectarist is een op en top Belgische imkerij. Naast onze eigen honing, verzamelen we honing van andere geëngageerde Imkers uit heel België. Maar het zijn de bijtjes die het werk doen. Hoe zit dat nu juist?
Het begint allemaal bij het groen rondom ons: de plantjes in de tuin, de bossen, de balkon terrasjes met fleurig gevulde bloemetjes.
Als het goed gaat, staat er het hele jaar door wel iets in bloei. En dat is net wat onze bijtjes nodig hebben. Van zodra de temperaturen de hoogte in gaan, vliegen ze uit op zoek naar voedsel.
Dat voedsel bestaat zowel uit nectar (suikers), dat wordt verwerkt tot honing, en stuifmeel (eiwitten). Door het verzamelen van deze voedingsstoffen, vervullen de bijen bovendien ook nog een andere belangrijke taak voor ons ecosysteem: door hun ijverige zoektocht bestuiven ze tal van bloemen en planten!
Bezige bijen
Eens de bijtjes de nodige voedingsstoffen hebben kunnen verzamelen, vliegen ze naar hun bijenkorf. De vloeibare nectar hebben ze opgeslagen in hun honingmaag, waar door vermenging met speeksel en speciale enzymen al het proces van honing maken in gang wordt gezet.
Dit kan soms een hele tijd duren want om hun honingbuikje vol te krijgen moeten bijen tot wel 150 bloemen bezoeken! Ook het stuifmeel bereikt de bijenkorf in de vorm van kleine stuifmeelzakjes, die de bijen als kleine klompjes aan hun achterpoten transporteren.
In de bijenkorf
Binnenin de Bijenkorf wordt er ook hard gewerkt. De bijen die toekomen met hun gevulde maagjes, geven de nectar over aan andere bijen, zodat er vervolgens meer enzymen kunnen toegevoegd worden en de suikerketens tot kortere kunnen worden afgebroken die makkelijker verteerbaar zijn.
Wanneer dit proces een paar keer achter de rug is, vullen ze de raten op met de honing. De raat wordt hermetisch dichtgemaakt doormiddel van was zodat de honing verder kan rijpen tot een heerlijk, stroperig goedje.
Het stuifmeel wordt verwerkt tot bijenbrood. Dit hebben de jonge bijen in wording nodig, om goed te ontwikkelen. Het voedsel van de bijen bestaat dus uit honing en bijenbrood.
Honing Oogsten
De raten raken stilaan gevuld. Die bewaren de bijtjes voor wanneer ze die nodig hebben. Maar honingbijen zijn de workaholics van de natuur; en stoppen niet zomaar met honing maken van zodra de raten gevuld zijn.
Het teveel aan honing kan dus geoogst worden door de imker. Onze ervaren imkers doen dit voorzichtig en op een correcte manier, zodat de bijen er het minste last van ondervinden.
Daarna wordt al onze honing koud geslingerd, en dus niet verwarmd. Hierdoor blijven de heilzame voedingsstoffen goed bewaard.
Nectarist Honey
