De deugddoende zon heeft zich achter de wolken verscholen en de miezerige regen is terug in het land. “Ideale” omstandigheden om een verkoudheid op te lopen en een lagere weerstand te verkrijgen. Gelukkig bestaat er koninginnenbrij, ook wel koninginnengelei genoemd. In de bijenwereld staat dit bekend als een luxeproduct. Voor ons lichaam is het een boost boordevol vitaminen en mineralen. Weg met weerstandverhogende pillerij, gebruik koninginnengelei!
Koninginnenbrij kunnen we terug vinden in de bijenkast. Meer bepaald in de voedselklieren van de werkbij. Ik zie je mondhoeken al naar beneden trekken en denken: bwèkes, maar uiteindelijk heeft de lekkere honing van op je boterham ook ooit in de honingmaag van een bij gezeten. Bovendien heeft koninginnenbrij tal van voordelen waardoor je de oorsprong al lang weer vergeten bent.
Wat is het?
Zoals dus eerder aangehaald komt de koninginnenbrij van bij de werkbijen. Zij produceren dit goedje tussen hun zesde en tiende levensdag. Het wordt gebruikt om de larven, ofwel de baby-bijen-in-wording, te voeden gedurende de eerste drie dagen dat ze het levenslicht zien. Daarna focussen de werkbijen zich vooral op de larven die bestemd zijn om de volgende koningin in het bijenvolk te worden.
Eens de koningin volwassen is, wordt zij nog steeds gevoed met koninginnenbrij, in tegenstelling tot de andere bijen die overleven op stuifmeel en honing. Ook in de bijenkorven zelf is het dus een luxeproduct. Het zit boordevol energie waardoor de koningin enorm groot en sterk wordt, tot 2000 eitjes per dag kan leggen en dat ze ongeveer vijf jaar kan leven. Dat is veel langer dan andere bijen. Een dar of mannetjesbij leeft één tot twee maanden, een werkster of vrouwelijke bij één tot vier maanden.
Uiteraard wordt er bij het oogsten van koninginnenbrij rekening gehouden met de bijtjes. Als gevolg is het niet mogelijk om veel koninginnenbrij uit één korf te halen. Na vijf tot zes maanden wordt er ongeveer 500 gram geoogst, wat heel weinig is. Daarom dat koninginnenbrij dus een luxeproduct is.
Voordelen voor ons
Koninginnenbrij wordt vaak gebruikt in de cosmetica, in de chirurgie en ook in de voeding. Het product is rijk aan aminozuren, eiwitten, minerale-en oligo-elementen en zit boordevol vitamines (B, B, B3, B5, B6, B7, BB, B9, B12 A, C, D en E). De combinatie van al deze stoffen zorgt er dus voor dat ons lichaam en vooral onze weerstand een enorme boost krijgen. Bovendien hebben verschillende studies al bewezen dat koninginnenbrij positief inwerkt op de insulineafscheiding, de bloeddruk en zelfs een anti-tumorwerking zou hebben.
Naast een genezende werking, kan koninginnenbrij voor sommige mensen ook een therapeutische functie vervullen. Zo helpt het bepaalde mensen bij zware inspanningen zoals bijvoorbeeld tijdens het sporten of gedurende de herstelperiode na een ziekte. Ook mensen die vermoeid of depressief zijn, kunnen gebruik maken van koninginnenbrij. Het zorgt voor een beter slaappatroon en minder stress.
Hoe smaakt het?
We geven toe, koninginnenbrij is niet het lekkerste wat we ooit al geproefd hebben. De eerste keer dat wij het in onze mond staken, voelden we ons een beetje als een koe die droog gras aan het grazen en opeten is: een vieze en bittere smaak. Nu, daar kan wel iets aan gedaan worden. Je kan de koninginnenbrij bijvoorbeeld door wat honing mengen of ‘s morgens in de yoghurt doen. Dit zal ervoor zorgen dat die bittere smaak en vooral nasmaak verdoezeld wordt.
Bovendien hoef je dagelijks maar één mespuntje ‘in te nemen’. Dat is ongeveer één gram, wat dus zeker niet veel is. Als je merkt dat je weerstand echt achteruit gaat, kan je best twee mespuntjes door de yoghurt mengen. Ook kinderen mogen koninginnenbrij gebruiken, maar dan is het aangeraden om slechts een halve gram per dag te eten. Om je lichaam er weer volledig bovenop te krijgen, kan je best een kuur van 30 dagen aanhouden.