De lente staat voor de deur en dat betekent dat Nectarist zich volop aan het voorbereiden is op het nieuwe bijenseizoen.
Dit is een belangrijk moment voor het bedrijf, omdat de bijenkolonies in deze periode het hardst werken om de nectar en stuifmeel te verzamelen die ze nodig hebben om de winter te overleven.
Bijenkasten
Om ervoor te zorgen dat de bijen in optimale omstandigheden kunnen werken, worden er tal van voorbereidingen getroffen.
Zo is het maatwerkbedrijf MAAAT druk bezig met het voorbereiden van bijenkasten voor bedrijven die peter willen worden van twee bijenkolonies.
Door twee kolonies naast elkaar te plaatsen, kunnen ze elkaar helpen als het even moeilijk gaat.
Hardware
In maart begint Nectarist met het installeren van de standen waar dit nog niet is gebeurd.
Het installeren van de hardware, zoals de stand en de bijenkasten, gebeurt eerst en de bijen volgen later, wanneer het warmer is en ze veilig vervoerd kunnen worden.
Bij te koude temperaturen is het immers te riskant om de bijen te vervoeren, omdat dit de wintertros dreigt te doen uiteenvallen.
Waar er al bijenkolonies staan, komen de imkers van Nectarist langs voor een eerste controle.
De bijenkasten worden nog niet geopend, omdat de warmtehuishouding van de kolonies niet verstoord mag worden.
De imkers kijken echter wel of alles vlot verloopt en of er eventueel voederdeeg nodig is.
Daarnaast worden de bodems van de bijenkasten vervangen, omdat er tijdens de winter veel afval op de bodemplaat valt. Door de bodems te vervangen, wordt de hygiëne van de bijenkasten gewaarborgd en blijven de bijen in optimale omstandigheden werken.
Planning
Elk bedrijf krijgt apart een planning van de toeren van Nectarist. Dit zorgt ervoor dat elk bedrijf precies weet wanneer de imkers langskomen en zich zo goed kunnen voorbereiden.
Spreek gerust een van de imkers aan als ze ter plaatse zijn, ze beantwoorden graag al uw vragen.
Het is fantastisch om te zien hoe Nectarist zich inzet voor de bijen en ervoor zorgt dat ze in optimale omstandigheden kunnen werken.
De lente kan niet snel genoeg komen, want dan gaan de bijen weer volop aan de slag en kunnen we genieten van hun heerlijke honing.