Blog
Lees hier onze laatste nieuwe blogberichten
Lees hier onze laatste nieuwe blogberichten
Vele imkers stellen zich de vraag of ze de bijenkast in de winter mogen openmaken. Meestal willen ze dat doen om de bijen te behandelen tegen de varroamijt. In dit blogartikel leggen we je uit wat er ’s winters in de bijenkolonie gebeurt en welk effect het openmaken van de bijenkast heeft op de bijen.
Wil jij iets doen voor de bijen en ben je graag bezig in de natuur? Dan is imker worden misschien wel iets voor jou! Alleen moet je er rekening mee houden dat imkeren meer inhoudt dan een kast in de tuin zetten. Het is best wel een tijdrovende hobby waar je intensief mee bezig moet zijn. Nog steeds overtuigd? Super! Hieronder 5 tips die we je graag meegeven voor je aan het imkeren begint.
Van zodra de temperaturen dalen en we ons beginnen kleden in dikke winterjassen en sjaals, is de kans groot dat ook de bijen liever niet meer buiten komen. Net zoals wij onze verwarming opzetten, onze zomerkleren inruilen voor iets warmers en liefst elke dag een hete kop soep drinken, hebben ook de bijen hun eigen gewoontes tijdens de koudere wintermaanden.
Eén van de grootste gevaren voor een bijenvolk is de varroamijt. Nadat de laatste honing geoogst is, beginnen de imkers dan ook volop met de behandelingen hiertegen. Maar welke behandeling is het beste? In het onderstaande blogbericht lijsten we de bekendste voor je op.
Bijen kunnen het ook te warm krijgen. Als dat gebeurt, gaan ze massaal vooraan aan de kast hangen en ventileren ze samen het bijennest koel. Uiteraard vraagt dit heel wat energie van hen. Daarom geeft Nectarist je enkele tips hoe je als imker én niet imker de bijen door deze bloedhete dagen loodsen.