[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
  • Nederlands
  • Hoe word je imker? 5 tips van Nectarist

    Johan - 17 / Jan / 2023

    Hoe word je imker? 5 tips van Nectarist

    Wil jij iets doen voor de bijen en ben je graag bezig in de natuur? Dan is imker worden misschien wel iets voor jou! Alleen moet je er rekening mee houden dat imkeren meer inhoudt dan een kast in de tuin zetten. Het is best wel een tijdrovende hobby waar je intensief mee bezig moet zijn. Nog steeds overtuigd? Super! Hieronder 5 tips die we je graag meegeven voor je aan het imkeren begint.

    Heb je nog twijfels en kom je graag een keer
    op intake gesprek in onze imkerij?
    Boek je afspraak met Johan
    hier in,
    en hij beantwoordt graag al je vragen als startende imker.

     

    Wil jij iets doen voor de bijen en ben je graag bezig in de natuur? Dan is imker worden misschien wel iets voor jou! Alleen moet je er rekening mee houden dat imkeren meer inhoudt dan een kast in de tuin zetten. Het is best wel een tijdsrovende hobby waar je intensief mee bezig moet zijn. Nog steeds overtuigd? Super! Hieronder 5 tips die we je graag meegeven voor je aan het imkeren begint.

     

    1. Bijen houden is niet hetzelfde als imkeren. Iedereen kan bijen houden, maar dat zal niet lang duren, vrees ik. De bijenkast wordt vuil, de bijen gaan zwermen, de varroadruk wordt te groot etc. Kortom, er gebeuren heel wat dingen in de bijenkolonie die ervoor zorgen dat jij moet ingrijpen om de levenskwaliteit van deze bestuivers zo optimaal mogelijk te houden. Eens dat je dit onder de knie hebt en vooral ook begrijpt, ben je dus aan het imkeren.

    2. Imkeren is niet zomaar een hobby, je bent tenslotte met levende dieren bezig. Het is dus heel belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent. We raden je daarom aan om een cursus te volgen. Klik hier voor onze basiscursus imkeren!
    1. Imker zijn vraagt dus een engagement en vooral veel tijd. Hoeveel is dat dan exact? Naast het volgen van de cursus en je eventuele activiteiten bij de club, ben je in de lente en zomer toch snel een uur per week bezig met je bijenvolk. Heb je meerdere bijenvolken? Dan lopen de uren natuurlijk op.

    2. Wil je het echt héél graag doen? Do it! Wacht zeker niet te lang. Er zijn mensen die er onbezonnen aan beginnen en er zijn er anderen die eerst lang studeren alvorens ze hun eerste bijenvolkje aankopen. Het ideale moment zit ergens tussenin. Ik raad altijd aan om eerst één of twee afleggertjes (baby-volkjes) te zoeken die je tijdens het eerste jaar ziet opgroeien tot een volwaardig bijenvolk. Dan heb je nog voldoende tijd om de nodige technieken aan te leren. Ondertussen maak je al kennis met je bijen en zij met jou :-) Waarom twee baby-volkjes? Dan heb je nog een reserve voor mocht het toch mislopen bij het andere volkje.

    3. Zoek je eigen weg. Eens je begint, zal je snel merken dat er geen zekerheden zijn. Elke imker heeft zijn of haar eigen methode en meestal vindt hij of zij dit écht wel de beste manier. Straffer nog: er zijn meer methodes dan dat er imkers zijn! Mijn advies: luister zoveel mogelijk naar ervaren imkers en haal de dingen eruit die jij zelf belangrijk vindt en waar je je vooral goed bij voelt. Je wordt imker met vallen en opstaan, met successen en mislukkingen. Zoals dat bij veel andere hobby’s gaat.

    Wil je graag meer informatie over imkeren? Of heb jij nog bijkomende tips? Neem dan zeker contact met ons op via [email protected].

    Klik hier voor onze basiscursus imkeren!

     

     

     

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »