Help, mijn honing versuikert! Is het dan nog eetbaar?
Je kent het wel; Je koopt een pot honing en die belandt al gauw in de voorraadkast. Wanneer je hem weer tevoorschijn haalt, blijkt hij versuikerd te zijn. Vaak denken mensen dan dat de honing niet meer goed is en wordt hij weggegooid. Dat is zonde, want de honing is helemaal niet slecht, en de bijen hebben er écht veel werk in gestoken. Maar wat is versuikeren nu juist en hoe kan je je honing weer lekker lopend krijgen?
Help, mijn honing versuikert! Is het dan nog eetbaar?
Je kent het wel; Je koopt een pot honing en die belandt al gauw in de voorraadkast. Wanneer je hem weer tevoorschijn haalt, blijkt hij versuikerd te zijn. Vaak denken mensen dan dat de honing niet meer goed is en wordt hij weggegooid. Dat is zonde, want de honing is helemaal niet slecht, en de bijen hebben er écht veel werk in gestoken. Maar wat is versuikeren nu juist en hoe kan je je honing weer lekker lopend krijgen?
Waarom versuikert honing?
Honing bestaat simpelweg uit suikers. De versuikering ervan is dus een geheel natuurlijk proces. Elke soort honing zal dan ook vroeg of laat kristalliseren of versuikeren. Wanneer dat gebeurt, is afhankelijk van de samenstelling van de honing.
Elke honingsoort heeft een eigen kristallisatieproces, een eigen tempo van versuikering. Zo staat lente- en lindehoning ervoor bekend zeer snel te kristalliseren. Terwijl soorten als acacia- en balsemienhoning langer vloeibaar blijven. Maar ook deze laatste honingen zullen ooit ‘versuikeren’.
Wat is versuikering of kristallisatie?
Het proces van versuikeren voltrekt zich langzaam door de afkoeling van de honing. Dat levert kleine suikerkorrels op die de structuur van de honing veranderen. De kristallisatie verandert niets aan de smaak, en ook de heilzame stoffen blijven bewaard. Maar toegegeven; heel erg smakelijk is het niet. Gelukkig zijn er oplossingen.
Wat kan ik doen?
De honingsoorten die snel kristalliseren, worden door Nectarist verwerkt tot smeuïge crème honingen. Door de honing te roeren breken de grove suikerketens in kleinere ketens, en voelen ze zachter aan in je mond. De honing smelt dan als boter op je tong!
De honingsoorten die we lopend houden, zoals balsemien- en acaciahoning, kunnen na verloop van tijd wel kristalliseren. Door ze even zachtjes op te warmen; ofwel au bain-marie, ofwel door de honingpot een tijdje op de verwarming te plaatsen, krijg je weer een gladde en vloeibare honing. Let wel op dat je de honing nooit boven de 40°C verwarmt, anders gaan de belangrijke en heilzame eigenschappen verloren.
Of je moet de honing gewoon sneller opeten… ;)
Heb je een vraag over onze producten? Stel ze dan via ons contactformulier!