Dat een bijenkolonie een koningin in zijn midden heeft, wist je ongetwijfeld al. Maar wist je ook dat het niet haar taak is om de andere bijen te ‘besturen’? Haar enige taak is eitjes leggen, en het bijenvolk exponentieel doen groeien. Toch is onze queen bee best bijzonder! Wij lichten even al haar superkrachten toe.
Fysieke uitstraling
Oké we geven het toe, het is niet voor iedereen meteen duidelijk. Maar eens je de koningin gespot hebt tussen de andere bijen, kan je ze haast niet meer kwijtspelen. Ze is een behoorlijk stuk groter dan de werksters.
Levensduur
Niet alleen in haar fysieke uitstraling merk je een verschil tussen de koningin en de andere bijen. Ook haar levenscyclus is opmerkelijk anders. Een gewone werkster leeft gemiddeld 4 tot 6 weken tijdens de zomermaanden. In de winter ligt hun levensduur een stuk hoger, namelijk 5 tot 8 maanden. Een koningin daarentegen kan wel 5 tot 7 jaar leven!
Eentje is geentje
Zoals we al aanhaalde, is het de koningin haar enige taak om eitjes te leggen. En dat doet ze dan ook; elke dag legt ze maar liefst 1500 - 2000 eitjes. Dat is ongeveer haar eigen lichaamsgewicht aan eitjes.
Bruidsvlucht
Ongeveer een vijftiental dagen na haar geboorte, wacht de koningin een mooie en warme dag af om aan haar bruidsvlucht te beginnen. Het is niet zo romantisch als het klinkt. De koningin vliegt zo ver en hoog mogelijk weg - soms kan dat tot wel 20 km ver zijn. Alleen de darren die haar kunnen volgen, mogen met haar paren.
Wist je dat een dar na de daad doodvalt? Na het paren breekt hun geslachtsorgaan af en sterven ze. De darren die niet paren met de koningin, worden door de werksters uit de kolonie verstoten.
Conclusie
Het lijkt wel een heel bijzondere bij te zijn, die queen bee. Toch zijn het eerder de werksters die de touwtjes in handen hebben in de bijenkolonie. Wanneer de werksters vinden dat de koningin niet goed meer aan de leg is, wordt ze onverbiddelijk vervangen door een jonger exemplaar.