[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
  • Nederlands
  • Behandelen tegen varroa: wat doe ik?

    06 / Aug / 2022

    Behandelen tegen varroa: wat doe ik?

    Eén van de grootste gevaren voor een bijenvolk is de varroamijt. Nadat de laatste honing geoogst is, beginnen de imkers dan ook volop met de behandelingen hiertegen. Maar welke behandeling is het beste? In het onderstaande blogbericht lijsten we de bekendste voor je op.

    Eén van de grootste gevaren voor een bijenvolk is de varroamijt. Nadat de laatste honing geoogst is, beginnen de imkers dan ook volop met de behandelingen hiertegen. Maar welke behandeling is het beste? In het onderstaande blogbericht lijsten we de bekendste voor je op.

    Oxaalzuur

    Een varroabehandeling met oxaalzuur kan op twee manieren gebeuren. Bedruppeling en/of verdamping. Bij de bedruppeling zal een oxaalzuuroplossing vermengt met suiker tussen de straten bedruppeld worden. Bij de verdamping wordt de oplossing zonder suiker via het vlieggat of de voerderopening verdampt.

    Doordat we twee soorten behandelingen hebben, kunnen de bijen zowel inwendig als uitwendig behandeld worden tegen varroa. Ook temperatuur speelt geen rol. Zowel bij warmte als koude kan de varroabehandeling plaats vinden.

    Oxaalzuur gaat echter niet in het broed, dit wilt zeggen dat je meerdere keren een behandeling zal moeten doen zodat je de nieuwe generatie bijen ook behandeld hebt. Behandelen met oxaalzuur is dus arbeidsintensiever dan de meeste andere behandelingen. Het voordeel is dat je geen broed verliest zoals bij mierenzuur. Ook de temperatuur speelt geen rol hierbij.

    Oxaalzuur is, zoals de naam zegt, een zuur. Het is dus schadelijk voor de mens. Bij verdamping is het belangrijk dat je een gasmasker opzet, samen met een veiligheidsbril en handschoenen. Ook bij bedruppeling is het belangrijk dat je handschoenen en een bril aanhebt.

    Mierenzuur

    Een behandeling met mierenzuur gebeurt door een dispenser op je bijenkast te zetten. Deze laat je voor een week staan waardoor het mierenzuur kan verdampen in de kast.

    Je merkt meteen dat dit een stuk minder arbeidsintensief is, dan een oxaalzuurbehandeling. Ook de kostprijs ligt een stuk lager. Je hoeft ook slechts twee keer te behandelen.

    Mierenzuur dringt wel in het broed binnen. Het voordeel is dat de varroa in het broed sterft. Het nadeel is dat 20% van je broed mee sterft. Daarnaast kan je een mierenzuur behandeling doen wanneer het weer voor langere tijd consistent blijft en het boven de 15 en onder de 30 graden blijft.

    Dit zuur is ook heel gevaarlijk voor de mens. Nog een stuk erger dan oxaalzuur. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het zeker geen aanraking met je huid heeft. Ook de gassen  inademen kan je best niet doen.

    Thymovar

    Een behandeling met Thymovar is vrij eenvoudig. Je legt de strips op je bijenkast en laat die daar vervolgens 3 à 4 weken op liggen.

    Ook Thymovar is heel gemakkelijk te gebruiken. Dit is zeker een voordeel. Op slechts enkele minuten is de behandeling aangebracht. Daarnaast is het niet schadelijk voor mens en dier, dus enkel de varroamijten kunnen niet tegen deze strips.

    Na enkele keren een behandeling met Thymovar gedaan te hebben, creëren de mijten echter ook een resistentie tegen Thymol, de stof in deze bestrijding. De prijs ligt ook rond de €45 per pak, dit is een stuk duurder is dan mierenzuur. Enkel te verkrijgen bij de apotheker.

    Ook temperatuur speelt bij Thymovar een belangrijke rol. Net zoals mierenzuur mag je het niet onder de 15 graden en niet boven de 30 graden gebruiken. Dit is lastig aangezien de strips er meerdere weken op moeten liggen.

    Roofmijten

    De laatste behandeling is volledig ecologisch en gebeurt door de verspreiding van roofmijten in de bijenkast. De mijten zullen zich voeden aan de varroamijten en zo de bijen behandelen.

    Roofmijten zijn niet schadelijk voor de mens en de kostprijs valt goed mee. Bijkomend bevatten ze in tegenstelling tot alle andere behandelingen geen chemische stoffen. Daardoor kunnen ook roofmijten gebruikt worden wanneer er nog een honingzolder op je kasten staat.

    Het houden van roofmijten is echter niet gemakkelijk. Ze houden namelijk niet van temperaturen boven de 28 graden. Je maakt dus het best een habitat voor de roofmijten op de bodem van de kast met vochtige aarde. De roofmijten zullen dan van zelf hun werk doen.

    Helaas valt het bijna niet te controleren of de roofmijten effect hebben. De varroa wordt namelijk geconsumeerd en valt dus niet op een lege bodemplaat. Je hebt dus geen idee of je volk last heeft van varroa of de roofmijten hun werk doen en of de roofmijten nog leven.

    Wil je nog meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op of schrijf je in voor onze basiscursus imkeren.

    Laat een reactie achter

    What are your experiences? Read or write a review here.

    *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    * Verplichte velden

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »