Nectarist - 18 / Jul / 2019
1. Plaats een bijendrijver
Het wegnemen van honing is voor bijen een stressvolle activiteit. Een bijenvolk dat voldoende honing oplevert om uit te kunnen oogsten, is vaak een groot bijenvolk. Meestal zitten er honderd tot duizend bijen op de honingraten. Al deze bijen moet je dus op een zachte en respectvolle manier kunnen verwijderen.
De bijen afborstelen is een optie, maar je moet er rekening mee houden dat er heel veel bijen opvliegen omdat ze zien wat je van plan bent. Bovendien kan het wel eens een ‘plakboel’ worden. Je borstelt namelijk over de honingramen de bijen af. Soms blijft er dan honing aan de borstel kleven, waardoor er wel eens wat bijen blijven hangen. Niet echt ideaal dus.
Een betere optie is het plaatsen van een bijendrijver. Een bijendrijver is niet meer of minder dan een plank met een speciale ‘toegangspoort’. Je plaatst deze bijendrijver de dag voor je gaat slingeren. ’s Nachts kruipen de bijen bij elkaar om het broednest warm te houden. De bijendrijver zorgt er dus voor dat de bijen naar beneden kunnen afdalen (naar het broednest), maar niet terug naar boven kunnen (naar de honingzolder).
De volgende ochtend kan je makkelijk de honingramen afnemen die je wilt oogsten. Je zal zien dat er maar enkele bijtjes op de raten zijn achtergebleven. Die kan je heel eenvoudig wegborstelen.
Het plaatsen van een bijendrijver is voor ons de meest praktische en bij-vriendelijke manier om de raten uit de kast te halen.
2. Werk hygiënisch!
Aangezien je aan een natuurlijk voedingsproduct werkt, vraagt de hygiëne en het bijkomend kuiswerk eigenlijk evenveel tijd dan de honingoogst zelf. Het is belangrijk dat je de honing oogst in een propere keuken, dat je je handen goed wast en je liefst een keukenschort draagt. Je gebruikt het best nieuwe potjes die je ook nog eens uitspoelt met heet water.
Na het oogsten, kan je je materiaal (zoals slinger, inox zeef en ontzegelbak) ook het best afspoelen met zeer heet water. Wij gebruiken hier de waterkoker voor. Zo krijg je alles proper zonder zeep te gebruiken, die mogelijks kan achterblijven.
Heb je huisdieren? Zorg er zeker voor dat ze niet in dezelfde ruimte zitten!
3. Houd deuren gesloten!
Honingbijen hebben een enorm goede reukzin. We hebben het zelf al voorgehad: je zet de keukendeur even open, want het is tenslotte zomer, en ze zijn er! Een enkeling begint in je keuken rond te zoemen, likt wat honing op en voor je het weet zitten er tientallen bijen in je keuken die je moeilijk buiten krijgt. Je houdt de deuren dus beter gesloten, zodat de bijen je ‘oogstplaats’ niet terugvinden.
4. Houd genoeg honing voor de bijen!
Sterke bijenkolonies maken meer honing dan ze zelf nodig hebben om de winter door te komen. Het kan dan ook geen kwaad om op een verantwoorde manier honing van je bijen weg te nemen. Alle honing wegnemen doen we echter niet. We zeggen altijd dat honing zo heilzaam voor onze gezondheid is. Dus waarom zou dat voor de honingbij anders zijn?
Laat voldoende honing over voor je bijen. Het is de voedingstof waar ze een heel seizoen lang hard voor gewerkt hebben en die ze bovendien broodnodig hebben om de winter door te komen. Doorgaans laten we 15kg achter in het bijennest. Dat is waarschijnlijk te veel, maar je kan beter op ‘safe’ spelen.
5. Bewaar je honing goed!
Na het slingeren en zeven is het essentieel om de honing goed te bewaren. Wij gebruiken daar een rijper (of aftapvat voor). Na een dag zullen er nog wat kleine onzuiverheden op de oppervlakte verschijnen die je kan wegnemen met een pannenlekker, vochtige handdoek of vershoudfolie.
Indien je de honing in wrak bewaart, is het belangrijk dat deze luchtdicht is. Honing is namelijk hygroscopisch, wat betekent dat het vocht uit lucht opneemt waardoor het vochtgehalte in de honing kan stijgen. Hoe meer vocht in je honing, des te korter de houdbaarheid wordt. Zorg ervoor dat het vochtgehalte zeker onder de 20% blijft, 17% is het ideale percentage. Dit kan je vlot aflezen van een refractometer.
Je kan de honing lopend inpotten of eerst nog roeren om er een crèmehoning van te maken. Hoe je een crèmehoning maakt, behandelen we in een aparte blogpost.
Honing is een luxeproduct. Het heeft de bijen veel werk gekost, maar ook de imker. Wees creatief, en pot je honing in in speciale potjes en/of met een mooi (eigen ontworpen) etiket. Zorg er tevens voor de het deksel er goed is opgedraaid, en dat je het koel (rond 15 °C) en donker bewaart.
En vooral: eet en/of proef de honing met respect!
Heb jij nog tips voor het oogsten van honing of zit je met vragen? Reageer dan hieronder of contacteer ons via [email protected]
Klik hier voor onze basiscursus imkeren!
-
eric cremmerye 18 / Jul / 2019 @ 12:38
mij honing is te suiker in de potten