Wil je zelf ook een bijenkast in je tuin plaatsen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag je je af wat er belangrijk is, waar je rekening mee moet houden en zijn er regels die je moet volgen? Dan helpen deze 10 tips je op weg om te starten met imkeren!
Wil je zelf ook een bijenkast in je tuin plaatsen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag je je af wat er belangrijk is, waar je rekening mee moet houden en zijn er regels die je moet volgen?
Dan helpen deze 10 tips je op weg om te starten met imkeren.
Volg een cursus
Er valt zoveel te leren over bijen en imkeren. Hoe meer je erover leert, hoe beter je deze waardevolle bestuivers gaat begrijpen en hoe een betere imker je zelf wordt. Je zal successen kennen, maar ook tegenslagen. Hou vol en leer vooral veel bij!
Als startende imker weet je natuurlijk niet alles op voorhand. Daarom is het handig dat je op iemand beroep kan doen indien je vragen hebt. Deze persoon heeft idealiter al wat jaren ervaring, kan je advies geven of zelfs langskomen om je te helpen.
Word lid van een vereniging
Kijk eens op het internet of er geen lokale imkervereniging actief is in jouw buurt. Meestal organiseren zij lezingen en cursussen, stellen ze bijenvolken ter beschikking en lenen ze ook imkermateriaal uit zoals honingslingers en wassmelters.
Kies een kasttype dat bij je past
Het kiezen van het type bijenkast waarmee je wilt imkeren, is de moeilijkste beslissing die je als startende imker moet nemen. Vergelijk zorgvuldig alle soorten kasten en kies degene die het beste bij jouw stijl past. Eens je voor een bepaald kasttype hebt gekozen, raden we je aan om bij je keuze te blijven. Allerhande onderdelen van verschillende kasttypes zijn namelijk niet inwisselbaar.
Begin klein
We raden aan om met een klein bijenvolkje te beginnen. Dit is een nieuw opgekweekt bijenvolk in mei/juni, ook wel een ‘aflegger’ genoemd. Deze gaan allicht niet meer zwermen waardoor je alle tijd hebt om het bijenvolk goed te leren kennen.
Zet je bijenkast op een goede locatie
Eens je een bijenkast hebt geïnstalleerd, kan je deze niet zomaar verzetten. Als startende imker is het beste dat je meteen een goede plek voor je bijen kiest. Plaats ze ver genoeg van je buren (10-20 meter), niet in de volle wind of zon en zet ze zeker van de grond.
Schrijf op wat je doet
Iedere imker houdt het best een kastkaart bij. Op deze kaart noteer je wat je gezien hebt in het bijenvolk en welke acties je als imker hebt uitgevoerd.
Bescherm je
Bijen merken het wanneer je gestresseerd aan het werk bent. Hierdoor kunnen ze prikkelbaarder zijn en gemakkelijker steken. Zorg daarom dat je altijd goed beschermt bent. Wat je nodig hebt: een imkerpak, beschermende handschoenen en draag altijd een lange broek.
Houd je buren tevreden
Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat is bij imkeren niet anders. Zorg ervoor dat je buren zich geen zorgen hoeven te maken. Nodig ze uit voor een rondleiding en geef hen pot van jouw eigen honing. Zo kunnen ze meegenieten van jouw bijen.
Meld je aan bij het FAVV
Elke imker is verplicht zich te laten registreren bij het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Dit agentschap grijpt in wanneer er zich een besmettelijke ziekte voordoet. Via deze link kan je je aanmelden als imker: http://www.afsca.be/professionelen/erkenningen/aanvraag/
Nu kun je aan de slag. Als je deze 10 tips doorloopt, zou imkeren in je eigen tuin geen probleem mogen zijn.